2014 m. lapkričio 26 d., trečiadienis

Prisiminimai apie parfumerinius įspūdžius

Radau seną aptrintą užrašų knygelę, lapai jau bebaigią išbirti, nes knygelė iširusi. Tad nutariau, kad reikia ten surašytus senus įspūdžius apie kvepalus sudėlioti čia, kur, tikiuosi, jie tikrai nepradings, nenusimes, neišbyrės...
Dar pasikartosiu, kad visi mano atsiliepimai yra grįsti tik mano subjektyvia nuomone. Dauguma aprašymų toli gražu iki meninių rašliavų (jų ir nesiekiu), bet labai patogu, kai atsiverti puslapį ir prisimeni tą ar aną kvapą. Patiko man jis ar ne. Tačiau šie pastebėjimai yra labai trumpi, neišsamūs, nes testavau dar prieš intensyviau pradėdama gilintis į kvepalų natas. Kartais gali pasirodyti kvapo aprašymas labai paviršutiniškas, kartais - visai nesuvokiamas. Tai buvo mano pradžia.
Juk kvepalų tiek daug, o visko sutalpinti galvoje tiesiog neįmanoma...Bent man...Tai savo patogumui, beriu sakinius čia.

biehl parfumkunstwerke - eo03 (Egon Oelkers)

Tai gėlių-medienos-muskuso kvepalai. Kvepalų natos: nerolis, apelsinų žiedai, mandarinai, kadagys, raudonieji pipirai, irisas, rožė, jazminas, vetiveris, castoreumas, muskusas, benzoinas, ąžuolo samanos (kerpės), tongapupės, kedras.

PAGRINDINIAI AKORDAI: medienos, citrusų, aromatinis, baltų gėlių, gaivių prieskonių, muskuso. 

Kas man šauna pirma į galvą, pauosčius gautą šio kvapo mėginuką - pavasaris, žaluma, skaidrumas. Vėliau- vaisiškumas (apelsinai). Keliaujant toliau matau lysves su įvairiomis gėlėmis ir krūmais - jazminas, rožės, mano mylimas irisas. Svaigina kaip skaidrus gėlių mišinys. Švelnūs tonai, gėlės - kreminės, žydinčios, liūliuojančios saulėje ir svaiginančios praeivius. Tačiau tai, kas vėliau pakvimpa man nelabai patinka, nes visas vaizdinys apie gyvas gėles išsisklaido, lieka kažkoks keistas plastmasinių gėlių kvapas. Bazė nuramina. Ji tokia, kaip aš sakau, medinukė - tai vetiveris, susipynęs su muskusu, kedru ir saldesnėmis natomis - benzoinu, tongapupės suteikia švelnumo. Kvapo sklaida ant mano odos labai prieštaringa - pradžia tarsi nekaltybė, skaidrumas, o vėliau - gaivokos, bet tamsesnės natos, gėlių transformacija (tikriausiai tai dėka kitų susipynusių derinyje natų). 
Išvada - kvapas man nepatiko. Gerbiu šį brandą, bet tai ne man ir tiek...Testuotas kvapas jau senai, per tą laiką pakito mano nuostatos, dingo kategoriškumai, manau, vertėtų pertestuoti iš naujo.

 biehl parfumkunstwerke - gs01

Kvepalų natos: žalumos natos, Afrikos apelsinų žiedai, laimas, morkų sėklos, magnolija, bazilikas, raudonieji pipirai, žolė, laurų lapai, persikas, frezija, vandens lelija, rožė, jazminas, kartusis kietis (pelynas), Virdžinijos kedras, vetiveris, santalmedis, gvajoko mediena, ryžiai, muskusas, ambra, ąžuolo samanos. 


PAGRINDINIAI AKORDAI: žalumos, muskuso, medienos, gaivių prieskonių, gėlių, gaivus.

Daug apelsinų ir citrusų...Ir keistas kvapas - morkų sėklos? Labai ryškiai juntamas morkiškumas. Tą įspūdį dar pastiprina persikas. Vienu metu kvepalai primena trintą bulvių košytę su morkomis ir daug prieskonių. Itin stipriai jaučiamas bazilikas. Gėlių, deja, neiššifruoju, jos tarsi pasislėpę. Negražu taip rašyti, bet vienu metu net supykino kvapo tirštas košiškas valgomumas. Kompozicija turtinga natomis, bet bendras vaizdas - aromatas švelniai tariant keistas. Visgi bazėje pakinta, tampa labiau medinis su ryškiu pudrišku sausumu.


  
Reminiscence - Mi Fa

Kvepalų natos: zefyrai, apelsinas, Sicilijos bergamotė, Italijos mandarinai, kartieji migdolai, levanda, rozmarinas, mėta, žalumos natos, nerolis, jazminas, petitgrain'as, juodieji pipirai, vanilė, muskusas, ambra, santalmedis, tongapupės, kedras.

PAGRINDINIAI AKORDAI:  citrusų, saldūs, aromatiniai, pudriški, vanilės. 

Na ir iškart pakvipo saldžiais migdolais šalia apelsinų sulčių stiklinaitės. Migdolai vos kartoki, vos prieskoniuoti. Pačioje pradžioje - lyg sumesti į gazuotas mandarinų sultis, bet po buvusio fizz'o (burbuliavimo) nurimsta. Aromate susipina daug natų. Randu čia ir cukruotus žalumynus (būna ir taip). Tikriausiai krečia pokštus žolelės (levanda, rozmarinas, mėta, žalumos natos). Tačiau kvapas nėra per daug saldus, kad būtų valgomas. Juodieji pipirai paaštrina nerolio ir žalumynų natas. Kvapas švelnus, ramus, neišsišokantis. Bazėje - švelni mediena, gerokai pasaldinta ambra ir vanile. Visgi saldumą subalansuoja kedro mediena, santalmedis. Čia randu panašumo su kažkada testuotu Laura Mercier kvapu, berods vadinosi Nuits Enchantees ar Minuit Enchante (man šie pastarieji Laura Mercier du kvapai labai panašūs). 
Kvapas, kuris pradžioje balansavo tarp valgomas - nevalgomas, tapo tik vizija saldumo. Asociacijos plaukia tarsi vasaros kaitra, laukai nusėti žydinčių levandų (ech koks grožis). Saldumas švelnus, labiau primena šaltmėčių arbatą, pasaldintą medumi, su griežinėliu citruso. Kvapas susideda tarsi iš dviejų dalių - scenų - saldumo ir drėgnos vėsios žalumos. Derinyje labai aiškus citrusiškumas, drėgmė net bazėje.



 Reminiscence - Sol La

Kvepalų natos: apelsinas, eukaliptas, levanda, pušis, rozmarinas, itališka citrina, Sicilijos bergamotė, nerolio esencija, kvapioji kananga, petitgrainas, raudonieji pipirai, vanilė, kriaušė, pačiulis.

PAGRINDINIAI AKORDAI: aromatinis, citrusų, medienos, gaivių prieskonių, saldus.

Be galo daug citrusų ir bergamotės. Kvapas gaiviai vėsus, net šaltokas. Jokio saldumo, vien citrusai, pušis, lapų ar spyglių kartumas. Visko daug, viskas labai greitai mainosi - žiūrėk jau levanda išnyra, žiūrėk jau ją keičia rozmarinas. Šį kitimą lydi citrusų gaiva ir žalumos pojūtis.
Bazė aprimsta, nusaldėja, bet saldumo labai mažai. Keistoka kompozicija. Bazinės natos man liūdnos, niūrios (tikriausiai pačiulio dėka). Tik palaukus ilgiau pajutau vanilės dvelksmą, kuris sušildė aromatą. 




Cale Fragranze d’Autore - Preludio d'Oriente

Kvepalų natos: bergamotė, citrina, mandarinai, pelynas, smilkalai, oda, santalmedis, pačiulis, argamedis.

PAGRINDINIAI AKORDAI: balzaminis, švelnių prieskonių, dūminis, pačiulio, medienos. 

Hmm labiau bergamotė nei citrusai (mandarinai ar citrina). Citrina man apskritai mažai pastebima, užgožta saldžių mandarinų . Pastebiu greitą kvapo kitimą - štai ir kartusis kietis (pelynas), žaluma, oda, apgaubta lengvu lyg šilkas debesėliu smilkalų. O gal tabako kvapo, plevenančio ore. Oda švelni ir minkšta. Iškart asocijuojasi su vyriška prabangia odine rankine, su vyru, kuris nesenai rūkė pypkinį tabaką. O gal jo net nešiojasi rankinėje. Nei kruopelės saldumo. Vyrauja oda ir dūmiškumas- smilkališkumas. Gal šiek tiek primena kitus kvepalus, tai Penhaligon`s - Elixir. Visgi švelnūs smilkalai gal nėra tokie jau švelnūs, nes jie perrėkia odą. Bazėje mediena ir pačiulis vos juntami, tačiau ryškesnis argamedis. Medienos natos labai tikroviškos, žemiškos. Primena smilkstančias lauže šakas miško proskynoje. Net ir bazėje smilkalai, kad ir ne tokie intensyvūs, bet vis dar sklando ore. 
Pagal savo charakterį kvapas labiau vyriškas. Tylus, jaukus, šiltas, minkštas, ramus. Kaip svajonių vyras, atmetus kai kuriuos epitetus. Aromatas gražiai subalansuotas - nei viena nata negroja pirmu smuiku, jei pamirštumėme smilkalų dvelksmą. Bazėje pačiulis suteikia vos vos rūgštoką žemės pokvapį. Jis čia labai gražiai tinka. Kvapas ramina ir kuria jaukią atmosferą. 
Jeigu trumpai - žaluma ----> oda ----> mediena, argamedis ir smilkstančios šakos. 


Cale Fragranze d’Autore - Ozio

Kvepalų natos: razeta, mastika, irisas, bijūnas, juodieji pipirai, muskatų kevalų milteliai, muskusas, santalmedis, kedras.

PAGRINDINIAI AKORDAI: švelnių prieskonių, gėlių, balzamiški, medienos, muskuso. 

Yra nepažįstamų natų, bus sunkiau. Kas ta razeta? Razeta - (lot. reseda < resedare - nuraminti) - razetinių šeimos Resedaceae vienmetė žolė Reseda; kvapioji r. Reseda odorata auginama kaip gėlė ir kaip eterinio aliejaus turintis augalas. Radau informacijos, kad ji kvepia vanile. Daugiau apie razetą.
Vaizdas - dervos susipynę su žaluma. Itin ryškus irisas, prieskoniai. Gan lengvas, bet prieskoniuotas kvapas. Bazė rami - muskusas ir medienos natos. Mediena švelni, jokio saldumo. Kedras prideda nuo savęs dovanų medieniško gaivumo pojūtį. Kvapas tamsokas, tikriausiai dėl medienos ir juodųjų pipirų natų. Jei ieškosime saldumo, jo bus tik trupinėlis. Kvapas šiltas, jaukus, bet man per silpnas. Bazei duodu 10 balų iš 10.  



Cale Fragranze d’Autore - Brezza di Seta

Kvepalų natos: levanda, nerolis, našlaičių lapai, juodieji serbentai, vandens lelija, rožė, magnolija,
irisas, vetiveris, pačiulis, tongapupės, vanilė.


PAGRINDINIAI AKORDAI: gėlių, ozono, aromatinis, akvatinis (vandens), pudriškas.

Pradžia kompozicijos pudriška ir sausa, net šiek tiek dusinanti. Levandų man per daug. Labai ryškus našlaičių lapų kvapas bei juodųjų serbentų uogiškumas. Tarsi tarpinis variantas tarp uogienės ir žalsvai melsvų gėlinių tonų.  Daug gėlių, kurios atskirai sunkokai šifruojasi. Kvapas tarsi marmeladas iš gėlių. Labiau jaučiu duslų irisą, nunykusi sintetinė rožė, svaiginanti magnolija. Man ši gėlių kompozicija nepatinka, telieka laukti bazės, gal ji nustebins. O bazė šleikštokai saldi - sumišusi salduma su vos juntama mediena, gėlėmis. Visgi bazė nėra per saldi, ji greičiau rūgščiasaldė ir labai lengva. Greitai dingsta nuo odos. Saldus, lengvas kvapas, bet sintetinis. 



Cale Fragranze d’Autore - Mistero

Kvepalų natos: mėta, rabarbaras, romas, paprika, elemi derva, šafranas, ryžiai, ąžuolo mediena,
argamedis, labdanas, muskusas.


PAGRINDINIAI AKORDAI: muskuso, švelnių prieskonių, balzaminis, medienos, ambros.

Pradžia šalta - mėta ir rabarbaras. Rabarbarus itin mėgstu su cukrumi, bet čia jie šaltam, vėsiam, gaiviam fone su prieskonių elementais. Daug žalumos ir joje pasislėpusių prieskonių. Man uodžiasi šiek tiek samanų su į jas susmigusiais sakais drėgname rytiniame rudens miške. Pakvimpa grybais.
Paprika kompozicijoje nėra aitri, ji prislopinta. Mano vizualizacija tęsiasi ir kinta - visgi tai miškas rugpjūčio mėnesį, kai dar šilta. Nuo žemės garuoja sakų, samanų, kerpių kvapas. Miškas mišrus - kelios mažos eglaitės ir lapuočiai. Kelmai, apaugę kerpėmis. Viskas itin lengvoje saulėtoje ryto vėsumoje. Medienos natos švelnios, minkštos lyg kašmyras besivyniojantis aplink odą. Rasota žolė, medžius šildo saulė, kyla lengvas miško ir medžių kvapas. Jis pilnas drėgmės. Bazėje nuostabus medienos ir labdano šokis. Labdanas tarsi pakelia kvapo tonaciją, aromatas įgija šiek tiek saldumo, kremiškumo, lieka salsva graži mediena.


Ortigia Sicilia - Zagara (Orange Blossom)

Kvepalų natos: Sicilijos apelsinų žiedai, nerolis, petitgrainas, medienos natos.


PAGRINDINIAI AKORDAI: citrusų, medienos, aromatinis, žalumos, baltų gėlių.

Gryni nuostabūs apelsinžiedžiai, sumišę su neroliu ir gaivia stiebelių žaluma. Primena pavasarį, bundančią gamtą. Vaiskus, gaiviai lengvas, citrusinis žalsvokas "oranžinis" kvapas. Momentais primena prinokusį apelsiną. Kvapas kibirkščiuojantis, energizuojantis. Apelsinžiedžius kartais  ima užgožti žalumos natos.
Išnirus medienai "Zagara" tampa keistu natų mišiniu, primenančiu žalių augalų stiebų sultis. Ši nata giliai pasislėpusi, bet ji man miela, priimtina. Nerolio saldumas blanksta, mediena tampa pusiau gavi. Gal naudota kedro mediena. Kartais atrodo, kad kvepia tarsi kremo ar net tepalo kvapu. Aromatas tik prasisklaidęs tampa švelnus, minkštas, mediena susipynusi su neroliu ir apelsinžiedžių natomis.
Man asmeniškai kvapas - per gaivus. Tačiau visumoje aromatas įdomus ir vertas dėmesio.





Ortigia Sicilia - Pomegranate (Melograno)

Kvepalų natos: granatas.


PAGRINDINIAI AKORDAI: medienos, vaisių, švelnių prieskonių, rūgštus, kartus. 


Nuostabus sodrus granatas. Nors man rodosi, kad jaučiu ir gėlių aromatą. Granatas man asocijuojasi su sultingumu ir ryškia spalva. Tačiau kvapas saldokas, kartu jaučiu kartumą. Sultingumas pereina į pūkuotumą ir ryškų pudriškumą. Greitai prigęsta ir nurimsta. Staiga ima vėl pulsuoti ir ryškėti saldus minkštimas. 



Ortigia Sicilia - Ambra Nera

Kvepalų natos: prieskoniai, pačiulis, kedras, ambra, prancūziškas labdanas, galbaninė ferula, sakai, ąžuolo samanos (kerpės).

PAGRINDINIAI AKORDAI: ambros, balzamiškas, medienos, švelnių prieskonių, žalumos.

Iš pirmo įkvėpimo - MANO. Pagaliau!!! Švelniai saldžiai prieskoniuota neryškiu kardamonu mediena, dervos. Į viršų kelia kedro mediena su labdanu, žemyn traukia pačiulis su sakais, ąžuolo samanomis. Kvapas balzamiškas, klampus, sodrus, balansuoja tarp saldžios ambros, labdano ir prieskoniuotos medienos, žemiškų natų. Labai švelnus ir jaukus kvapas. Bazė tamsoka, tyli, rami, juntama švelnūs sakai, mediena. Gaila, kad ant mano odos trumpai laikosi.







Carthusia - Aria di Capri

Kvepalų natos: citrina, bergamotė, petitgrain'as, mimoza, jazminas, snaputis, rožė, kedras, muskusas, laurų lapai.

PAGRINDINIAI AKORDAI: citrusų, aromatinis, gaivių prieskonių, rožės, baltų gėlių.

Aitrokos vaisių natos atrodo lyg ne pirmos jaunystės, pastovėję. Tačiau viską nustelbia mimozos. Per jų saldoką aitrumą vos pagaunu jazminą. Kvapas labai prieskoniuotas, aldehidiškas, palyginimui pvz. Rochas - Femme ir pan. Tikras šipras.









Carthusia - Mediterraneo 

Kvepalų natos: mėta, citrina, japoninis laurenis, eukaliptas, raudonasis čiobrelis, bergamotė, jazminas, kardamonas, laukų gėlės, Sicilijos mandarinai, muskusas.

PAGRINDINIAI AKORDAI: citrusų, aromatinis, gaivių prieskonių, gaivus, žalumos. 

Žaižaruojantys sultingi citrusai, Jokio saldumo. Juntu tik silpną žalumos kartumą. Man tai tarsi citrinų sultys su žalumos infūzu. Nieko įdomaus, tarsi monokvapas, nuobodus, neįdomus, galiausiai bazėje - pridususios citrinos. Ne ne ne... Tikriausiai juo kam nors gera kvėpintis, kai lauke + 40 C O gal minusinėje temperatūroje jis atsiskleistų visai kitaip?





Carthusia - Corallium

Kvepalų natos: mira, laurų lapai, Italijos mandarinas, Kalabrijos bergamotė, pačiulis, kedras,
medienos natos, šalavijas, dervos, muskusas.


PAGRINDINIAI AKORDAI: medienos, citrusų, gaivių prieskonių, aromatinis, muskuso.

Saldūs mandarinai, žaluma, dulkėta mira. Lengvas ir gaivus kvapas. Bergamotė, kedras...dauguma natų lengvame, gaiviame fone. Citrusai labiau kartokūs nei saldūs. Saldumo beveik neradau. Akvatiškas, gaivus. Bazėje gražus žalsvas kedras su muskuso nata. Kvapas tamsėja, ryškėja pačiulio nata, kuri labai traukia prie žemės, žalumos, kuri yra pakankamai sodri. Kvepalų pradžia - vasaros rytas, bazė (pabaiga) - vakaras.





 Parfumerie Generale - PG14 Iris Taizo

Kvepalų natos: figmedžio medus, irisas, Meksikos vanilė, Gvatemalos kardamonas, Kairo smilkalai (olibanum) / dervos, medienos natos.

PAGRINDINIAI AKORDAI: medienos, pudriškas, gėlių, švelnių prieskonių, medaus.

Meduotos figos, dar nesunokę, žalios su lapais. Prieskoniuotos, gal kiek aštrokos. Tačiau netrukus jos pasislepia, kvapas tampa žemiškas, tamsesnis. Pajuntu irisą, jis gaivokas, tarsi augtų šalia medžių, kelmų ir figmedžių. Labai graži mediena, balzamiška, švelni. Visgi irisas man gražiau atsiskleidžia Acqua di Parma - Iris Nobile , nors ir šis variantas ganėtinai saulėtas, gaivus, vaiskus.





Tauer Perfumes - 01 Le Maroc Pour Elle

Kvepalų natos: mandarinai, levanda, rožė, jazminas, kedras atlasinis, santalmedis, pačiulis, medienos sakai (dervos).

PAGRINDINIAI AKORDAI: balzaminis, medienos, baltų gėlių, rožės, aromatinis.

Kaip ir kiti uostyti Tauer Perfumes kvapai, šis irgi itin sodrus, tirštas, balzaminis. Šįkart net nesinori gilintis į atskiras kvepalų natas, jos visos susipynę. Labiausiai juntama rožė. Kvapas nuostabus, egzotiškas, nukeliantis į Maroką, kur kaip įsivaizduoju, tvyro nepakeliamas karštis, garuoja įkaitęs smėlis, saulė tiesiog kepina odą, kol pajunti jos kvapą. Lauko kvapas sumišęs su aplink esančiomis turgavietėmis, jų egzotiškais prieskoniais. Tik kaitra, smėlio aitrumas, senų įkaitintų iki nusideginimo pastatų kvapas. Aromatas labai moteriškas (tikriausiai dėl jazmino, rožės). Vienu metu užuodžiu animalistines natas, bet tai tarsi "svylančios" saulėje odos, padengtos prakaito lašeliais kvapas. Bazė nušvelnėja, nusaldėja. Labai graži kompozicija, man kažkiek primenanti Mona di Orio braižą.



Tom Ford - Atelier d’Orient Plum Japonais

Kvepalų natos: Japoniška slyva, šafranas, cinamonas, neužmirštuolės, slyvų žiedai, kamelija, argamedis, ambra, benzoinas, eglė, vanilė.

PAGRINDINIAI AKORDAI: švelnūs prieskoniai, saldus, vaisių, argamedžio, gėlių, cinamono .

Dusinanti pradžia. Tada lyg dulksna kyla švelniai salsvas prieskonių dūmas. Ta dusinanti, atimanti žadą nata gal argamedžio sausumas, apibarstytas cinamonu ir šafranu. Mediena sausa. Eglės aromatas suteikia vos jutamą vėsumą, žalumos pojūtį. Slyva tikrai yra, bet gražiai įsprausta į gėlių, prieskonių ir medienos natas. Benzoinas ir vanilė aromatą nusaldina, bet labai saikingai. Kvapas įdomus, bet nekeliantis ypatingų emocijų. Gal todėl, kad manęs niekada nežavėjo slyvos nata kvepaluose. Bet drįstu pripažinti, kad šioje kompozicijoje ji nuskambėjo gan originaliai ir nenuobodžiai. Patiko, kad slyvos nata išreikšta saldžiame fone. Kvapas lyg zomšas. Aliuzija į dulkes. Pats kvapas kuria jaukumo atmosferą, tai tarsi ramus vakaras prie kalėdinės eglutės ant zomšinės sofutės. Tai santūrumo, ramybės, susikaupimo, gal net meditacijos kvapas. Įdomus, bet man nepatiko vaisiškumas, slyva, na nieko čia nepadarysi - skonio reikalas.


Bus tęsinys...


Naudotasi šiais šaltiniais:

1. www.fragrantica.com
2. http://www.lietuviuzodynas.lt

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą